Prezident hospodářské komory Dlouhý: Podmínky pro podnikání se v ČR zhoršily - Rakovník

Zpráva z ČTK

1. Dlouhý: Podmínky pro podnikání se v ČR zhoršily i kvůli odborům.

Speciální instrukce: Doplnili jsme vyjádření předsedy ČMKOS v 1., 4. a 6. odstavci. Text jsme upravili. Datum: 23.5.2019 11:43:07 Klíčová slova ČTK: ČR,hospodářství,odbory,firmy,Hospodářská komora,Dlouhý,2.VERZE

Čestlice (u Prahy) 23. května (ČTK) - Podmínky pro podnikání v Česku se za poslední rok zhoršily, a to kvůli odborům. Řekl to na dnešním sněmu Hospodářské komory ČR její prezident Vladimír Dlouhý. Podle něj odboráři stupňují požadavky a vláda jim ve všem ustupuje. Jako příklad uvedl každoroční růst minimální mzdy či zrušení karenční doby. Podle šéfa Hospodářské komory na to doplácí zaměstnavatelé i jejich zaměstnanci. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula je naopak přesvědčen o tom, že růst výdělků pomáhá i podnikatelům. Lidé víc utrácejí za jejich výrobky. "Od posledního sněmu HK ČR se podmínky pro podnikání v České republice zhoršily, tečka. Přitom toho od vlády nechceme mnoho, vlastně jen jednu jedinou věc: Vytvářejte dobré a poctivé, slušné podmínky pro podnikání a odstraňujte překážky, které podnikání komplikují," řekl Dlouhý. Dodal, že v posledních měsících ho častěji napadá spíše věta: "Alespoň nám neházejte klacky pod nohy". Dlouhý zmínil růst minimální mzdy, s níž se zvedají i zaručené mzdy. To podle šéfa zásadně ovlivňuje všechny podniky v ČR a v "drtivé většině" i ty, které nejnižší výdělky nevyplácejí, protože musí odstupňovat odměňování svých zaměstnanců. Problémem je podle Dlouhého odtržení mezd od produktivity, která roste výrazně pomaleji. "Ano, česká produktivita je na jiné úrovni než české mzdy. Je stále násobně vyšší než mzdy," zareagoval Středula. ČTK řekl, že podnikatelé "měli dlouhou dobu mzdový polštář" nízkých výdělků. Podotkl, že z Česka ročně odtečou stovky miliard a cestou, jak mohou lidé z těchto zisků něco mít, je navyšování mezd. "Pan Dlouhý si neuvědomuje základní ekonomické mechanismy. Růst příjmů zaměstnanců pomáhá i zaměstnavatelům a podnikům. Lidé víc za jejich výrobky utrácejí," uvedl Středula. Dlouhý kritizoval rovněž zrušení karenční doby, tedy obnovení proplácení náhrad výdělku v prvních třech dnech nemoci zaměstnavatelem. "Zrušili jste karenční dobu, jak si odbory přály, a nevysvětlili jste veřejnosti ani to, že poctiví zaměstnanci doplatí na flákače a simulanty, protože za ně budou muset dělat," řekl Dlouhý. Podle odborářů naopak řada pracovníků kvůli karenční době chodila do práce i s nemocí a choroby přecházela. Odbory odmítají názor, že by pracovníci chtěli nemocenskou po zrušení karence masivně zneužívat. Na dnešní 31. sněm Hospodářské komory se sjelo více než 250 delegátů z profesních asociací, firem, klastrů a řemeslných cechů. Hospodářská komora dnes také spustí ostrý provoz Právního elektronického systému, který bude podnikatelům jako první služba svého druhu poskytovat přehled o povinnostech, které mají vůči státu. Hospodářská komora sdružuje více než 15.000 členů, není financována státem, je nezávislá na vládě a financují ji sami podnikatelé. mrz ktk mha

2. Průzkum: Desetina strojírenských firem v ČR bude letos propouštět Speciální instrukce:

Datum: 23.5.2019 9:47:10 Klíčová slova ČTK: ČR,stroje,zaměstnanost,firmy,2019

Praha 23. května (ČTK) - Desetina strojírenských firem v Česku bude letos propouštět, dvě pětiny naopak plánují kapacity zvyšovat. Agenturní zaměstnanci jsou přitom pro firmy ekonomicky méně výhodní než kmenoví. Mzdy chce letos zvyšovat 97 procent

firem. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti CEEC Research, které má ČTK k dispozici. V dubnu v něm oslovila 180 firem v oboru. "Přestože většinu strojírenských společností stále trápí nedostatek zaměstnanců, desetina z nich bude letos snižovat své kapacity. Důvodem je nižší počet zakázek. Společnosti optimalizují své výrobní procesy, zavádějí automatizaci a robotizaci, roste produktivita práce," uvedla ředitelka pro průmysl CEEC Research Alena Burešová. Firmy, které plánují zaměstnance naopak nabírat, mají podle Burešové zájem především o kvalifikované pracovníky. "Očekáváme, že nedostatek pracovních sil pro segment průmyslu bude převažovat i v následujícím období, ovšem ne tak dramaticky jako doposud. Lze předpokládat, že potřeba nových zaměstnanců sice bude nadále přetrvávat, ale již nebude tak dramatická," doplnil generální ředitel společnosti Trenkwalder Martin Malo. Z loňské studie mezi strojírenskými firmami vyplynulo, že růst produktivity byl proti růstu mzdových nákladů pouze zhruba poloviční. Letos chce zvyšovat mzdy 97 procent firem, v průměru o pět procent. Produktivita práce těchto společností podle jejich ředitelů vzroste o čtyři procenta. "S nedostatkem pracovních sil na českém trhu přímo souvisí nutnost firem najímat agenturní zaměstnance, u kterých je často diskutována míra jejich kvalifikace, pracovní morálky a s tím související dopady do jejich pracovního výkonu," uvedla dále Burešová. Téměř dvě třetiny firem uvedly, že agenturní zaměstnanci jsou pro ně méně ekonomicky výhodní, neboť poměr mzdových nákladů a produktivity práce vychází v jejich případě hůře než u kmenových zaměstnanců. "Obecně platí, že agenturní zaměstnanci mají nižší produktivitu než zaměstnanci kmenoví. Důvodem je to, že agenturní zaměstnanci většinou setrvávají u firmy kratší dobu, po zapracování pracují pouze určitý čas a poté odcházejí jinam. Období, kdy jsou produktivně na vrcholu, je u těchto zaměstnanců tedy obecně kratší," dodal finanční ředitel společnosti Tajmac-ZPS Jan Kurinec. ciz mha