Za jediný rok nasekala Fialova vláda dluh, co jiným trvalo 11 let - Rakovník

Česká republika se loni ve čtvrtém čtvrtletí zadlužovala nejvýrazněji v celé EU. Vyplývá to z čísel, která v pátek zveřejnil Eurostat. Veřejné zadlužení Česka v poměru k HDP se zvýšilo o 2,1 procentního bodu na 44,1 procenta. Státní dluh – tedy dluh, za který odpovídá přímo vláda – stoupl na rekordních více než 2,99 bilionu korun. Poprvé v historii tak atakuje psychologickou hranici tří bilionů korun.

Vláda ČR v rámci státního rozpočtu hospodařila ke konci letošního března s nejvyšším schodkem v historii České republiky, a to více než 166 miliard korun. Ještě nikdy v historii ČR nebylo hospodaření státního rozpočtu po prvních třech měsících roku v takto hlubokém deficitu. Neutěšený loňský vývoj zadlužení se tedy protahuje do letoška.

Za tři měsíce roku tak vláda letos vytvořila schodek, který je větší než celoroční deficity drtivé většiny let novodobé historie ČR od roku 1993. Vyšší celoroční schodek než letos ten tříměsíční měla vláda pouze v roce 2009, poznamenaném ovšem světovou finanční krizí a jejími dopady, a pak také v letech 2020 až 2022, poznamenaných pro změnu covidovou pandemií a válkou na Ukrajině a jejich ekonomickými důsledky.