Stav průmyslu 2012 - Humpolec

Český průmysl nabírá dech, stavebnictví stále hledá své dno

Český průmysl v únoru opět rostl. Výroba meziročně stoupla o 4,7 procenta, v lednu to přitom bylo jen o 3,1 procenta. Naopak stavebnictví se meziročně propadlo o 16 procent, což je největší propad za skoro dva roky.

Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). K růstu průmyslu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce po očištění od sezonních vlivů nižší o 0,1 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 10,5 procenta.

"V meziměsíčním srovnání po vyloučení sezonních vlivů došlo sice k poklesu o jednu desetinu procenta, ale i tak jde o poměrně dobrý výsledek," uvedl k výsledkům hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. "Nové průmyslové zakázky navíc stejně jako v lednu výrazně vzrostly a to dává dobrou naději pro mírné oživení průmyslové výroby v příštích měsících," dodal.

K meziročnímu růstu nejvíce přispěla automobilová výroba, a to o 15,4 procenta. Výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla vzrostly o 7,8 procenta a výroba elektrických zařízení o 12 procent. Nejvíce naopak meziročně klesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 10,7 procenta.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/cesky-prumysl-nabira-dech-stavebnictvi-stale-hleda-dno-p1b-/ekonomika.aspx?c=A120406_082709_ekonomika_neh

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/cesky-prumysl-nabira-dech-stavebnictvi-stale-hleda-dno-p1b-/ekonomika.aspx?c=A120406_082709_ekonomika_neh

Revize dat přinesla překvapení: Česko není v recesi, ale roste

Tuzemská ekonomika zřejmě není v recesi, ačkoli to doposud vyplývalo z dat statistiků. Ti překontrolovali údaje o zahraničním obchodě z loňského listopadu a přebytek zvýšili o sedm miliard korun. To by ovšem zvedlo HDP o 0,6 procenta a Česko by tak místo mírné recese naopak mírně rostlo.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/cesko-neni-v-recesi-ale-roste-di0-/ekonomika.aspx?c=A120406_133646_ekonomika_neh